3 pasi in alegerea fotografului de nou-nascuti

Curiosi de secretele fotografilor newborn? Acest articol isi propune sa ghideze viitorii parinti in alegerea fotografului potrivit pentru nou-nascutul lor.

1. Studiul pietei

Desi relativ noua, nisa fotografiei de nou-nascuti creste intr-un ritm accelerat in ultima perioada. Cu toate acestea, nu multi sunt fotografii care se specializeaza exclusiv pe aceasta nisa, cat mai degraba o adauga ca serviciu adiacent pachetelor existente.  Fotografia de nou-nascuti se diferentiaza de alte genuri de fotografie prin rolul deosebit de important al cunostintelor distincte si tehnicilor aplicate: posturile safe pentru nou-nascut, infasatul corect, abordarea delicata, blanda si rabdatoare, si mai ales, atentia la nevoile micutilor. Din acest motiv,  arta portretisticii si siguranta nou-nascutilor trebuie sa coexiste armonios pentru a putea oferi o experienta confortabila micutilor si lipsita de griji parintilor. 
Doua dintre lucrurile pe care le apreciaza parintii sunt rabdarea si chimia pe care o am cu nou-nascutii. Imi place tot procesul premergator sedintei: infasatul, leganatul, adormitul micutilor... Este ceva ce fac cu o chemare si o  dedicare insatiabila, insa fara a neglija vreodata partea profesionala. In postura de fotograf nu simulez rolul de mama si nici nu recomand acest lucru. Aceasta profesie implica pregatire, tehnica si studiu aprofundat si nu mizeaza in niciun fel pe "simtul matern existent". Relaxarea nou-nascutului este in sincron intotdeauna cu relaxarea parintilor. De aceea este important ca parintii sa aiba incredere in fotograf, iar increderea este data in primul rand de profesionalismul si pregatirea cu care se prezinta fotograful. 

 

2. Portofoliul – Stilul fotografului
Un fotograf profesionist este intr-o continua formare, curios de tot ceea ce se intampla nou si dornic sa investeasca si sa invete de la mentorii care il inspira. Cursurile, tutorialele si workshop-urile internationale isi pun amprenta asupra dezvoltarii profesionale, iar succesul este intotdeauna incununat de placerea de a da inapoi comunitatii, devenind mentor la randul meu. In plus, de la posturile alese, la flow-ul sedintei, de la tipul de recuzita si decor, pana la editare inclusiv, fiecare fotograf se distinge printr-un stil propriu.

Eu, personal, mi-am insusit stilul posed newborn photography,  un tip de fotografie inca nou pe piata, ce mizeaza pe customizarea intregului cadru pentru a obtine stilul estetic dorit.  Recuzita este atent aleasa pentru a flata fizionomia nou-nascutului si cromatica pielii, decorul complimenteaza cadrul, iar posturile dragalase urmeaza reguli stricte de safety, posing si compozitie. Folosesc doar recuzita subtila, delicata, care nu distrage atentia de la portretul nou-nascutului. Lumina din studio este controlata si mult studiata pentru a scoate in evidenta trasaturile mult indragite ale nou-nascutilor ce se estompeaza usor dupa primele doua saptamani:  forma buzitelor sau a pleoapelor plapande, mimica angelica sau mainile si piciorusele micute. Un alt aspect important este editarea. Stilul de editare intregeste propriul stil fotografic.

Facand parte din generatia Millennials, mi-am propus sa aduc un val nou din punct de vedere estetic. Imi place sa inovez si ma regasesc in stilul minimalist si organic, constrastand stilul traditional usor pompos. Prefer stilul artistic, delicat, fara contraste puternice sau elemente stridente. Ma regasesc in culori pastel si nude intrucat prin ele redau cel mai bine inocenta si momentele speciale de dragoste si emotie dintre nou-nascuti si parinti. Surprind trasaturile pure si nu editez micile imperfectiuni "perfecte" (cum le numesc eu)  — alunite, semne de nastere, piele decojita  — prin care fiecare nou-nascut devine fara seaman, unic si original, lasand astfel personalitatile lor sa domine portretele: unii zambesc, altii stau incruntati, unii deschid curiosi ochisorii, pe cand altii se cufunda intr-un somn profund.  Abordarea mea se bazeaza pe autenticitatea portretelor, deoarece consider ca aceste trasaturi ale nou-nascutilor sunt atat de gingase si deosebite, incat nici nu ar trebui sa intervenim asupra lor in calitate de fotografi, iar efemeritatea trasaturilor sporeste importanta imortalizarii cat mai sincere si aproape de realitate, pentru ca parintii sa isi aminteasca de ele exact asa cum erau. 

Comunitatea newborn din Romania este foarte diversificata si se gasesc fotografi si clienti pentru toate stilurile: de la recuzita tip costumatie (cu accesorii ale unor personaje cunoscute din desene animate, spre exemplu), la fotografi ce se exprima prin culori vii, puternice sau contrastante. Va sfatuiesc sa alegeti fotograful ce va reprezinta stilul personal intr-un mod cat mai compatibil, tocmai pentru ca aceste amintiri sunt cele ce vor celebra pentru totdeauna trasaturile trecatoare ale nou-nascutilor.

 

3. Studio-ul, recuzita, investitia

Exista, ca in orice business, diferite categorii de servicii si de preturi. Eu am ales sa reprezint categoria premium pornind de la principiile si preferintele personale de a oferi mai mult pe partea de calitate, decat pe cea de volum. Fiecare categorie are propriile sale avantaje si dezavantaje, iar fiecare client si le asuma in momentul in care opteaza pentru un tip de fotograf sau altul. Consider ca profesionalismul serviciilor, studiul si tehnica aprofundata, precum si calitatea produsului final ma recomanda ca fotograf premium. Desigur, fiind un moment emotionant, alegerea unui fotograf de nou-nascuti nu se bazeaza intotdeauna pe un mind mapping complex intre stilurile estetice, puterea financiara si avantajele serviciilor propriu-zise. 

 La baza serviciilor de calitate sta intotdeauna grija mea fata de nou-nascuti si experienta placuta a acestora, punand pret si pe lucrurile practice precum igiena spatiului, a recuzitei si a props-urilor. In cazul meu, rezonez cu un tip de client care apreciaza investitia in calitatea portretisticii, pe de o parte, dar si investitia in studio-ul profesional si primitor, in recuzita din materiale organice, netratate chimic, sau in echipamentul foto original, facut la comanda de catre producatori dedicati nisei, pe de alta parte. 

Costul sedintelor trebuie sa acopere investitiile in echipamentul foto, in recuzita, in decorul de studio, in softurile de editare, in spatiul studioului, si, desigur, in calitatea serviciilor.  Folosesc un intreg arsenal de instrumente foto si de editare pretentioase, intrucat acestea sunt elemente esentiale care fac diferenta dintre amatori si profesionisti. Consider ca grija fata de nou-nascut este prioritara in cazul fotografiei de nou-nascut si se reflecta inclusiv in recuzita originala de la furnizori straini dedicati nisei. Spre exemplu, eu lucrez doar cu elemente de recuzita pe care rareori o gasesc la furnizorii romani. Intretinerea si sterilizarea acestor materiale finute este o provocare, insa imi face mare placere sa ma ocup de garderoba personala a fiecarui micut, mai ales ca uneori se intampla si accidente hazlii fara Pampers. Facand parte din comunitatea internationala a fotografilor newborn, am adus in tara aceste props-uri si piese originale si profesionale, creand un trend in randul cursantelor mele.

Mai mult, studio-ul profesional in care imi astept clientii are doua zone: o zona de relaxare pentru parinti cu televizor, unde acestia se pot bucura linistiti de o cafea si prajiturele, increzatori in experienta si profesionalismul meu, si o sala special amenajata nevoilor nou-nascutilor. Punem la dispozitia parintilor loc de parcare si wi-fi, dar si masuta de schimbat, baby shusher, sau zona de alaptat pentru micuti. 

De la cautarea recuzitei perfecte in intreaga lume, la documentarea posturilor autorizate, la crearea decorului si, in cele din urma, la propria perfectionare prin participarea la training-uri si workshop-uri internationale, dar si prin afilierea la comunitatile de fotografi de newborn Premium din lume, lucrez foarte mult la dezvoltarea mea profesionala si la dezvoltarea studioului, tocmai pentru a putea aduce bucurie si satisfactie clientilor care respecta ceea ce fac. Intr-adevar, calitatea serviciilor se reflecta si in pret, insa gasesc ca fara motivatia si energia pozitiva pe care mi-o transmit clientii carora ma dedic, nu as reusi sa excelez in ceea ce fac.